Laboreszközök

Élen a labortechnikában

September 5, 2022

A laboratóriumi üvegedényeket jellemzően egy adott laboratóriumi elemzésért felelős személy választja ki az adott feladat igényeinek megfelelően. A feladathoz szükség lehet egy bizonyos típusú üveggel készült üvegedényre. A feladat könnyen elvégezhető olcsó, sorozatgyártású üvegáru felhasználásával, vagy szükség lehet egy speciális, üvegfúvóval készített darabra. A feladathoz szükség lehet a folyadék áramlásának szabályozására. A feladatnak sajátos minőségbiztosítási követelményei lehetnek.

Az üveg típusa

A laboratóriumi üvegedények többféle üvegből is készülhetnek, amelyek mindegyike különböző tulajdonságokkal rendelkezik, és különböző célokra használható. A boroszilikát üveg egyfajta átlátszó üveg, amely bór-oxidból és szilícium-dioxidból áll, fő jellemzője az alacsony hőtágulási együttható, így jobban ellenáll a hősokknak, mint a legtöbb más üveg. A kvarcüveg nagyon magas hőmérsékletet képes ellenállni, és az elektromágneses spektrum bizonyos részein átlátszó. A sötétbarna vagy borostyánsárga (aktinikus) üveg blokkolhatja az ultraibolya és infravörös sugárzást. A nehéz falú üveg ellenáll a nyomás alatti alkalmazásoknak. A frittüveg finoman porózus üveg, amelyen gáz vagy folyadék áthaladhat. A bevont üvegedényeket speciálisan kezelik, hogy csökkentsék a törések vagy meghibásodások előfordulását. A szilanizált (szilikonizált) üvegtárgyakat speciálisan kezelik, hogy megakadályozzák a szerves minták üveghez tapadását.

Tudományos üvegfúvás

A tudományos üvegtechnika, az üvegtechnika speciális területe. A tudományos üvegtechnika magában foglalja az üveg alakjának és méretének precíz szabályozását, a drága vagy nehezen cserélhető üvegáru javítását, valamint a különböző üvegrészek összeolvasztását. Számos alkatrész áll rendelkezésre hosszú üvegcsőhöz olvasztott, speciális laboratóriumi üvegedények létrehozásához.

Folyadékáramlás szabályozása

Üvegeszközök használatakor gyakran szükséges a folyadék áramlásának szabályozása, amit általában dugóval állítanak le. Folyadékot lehet szállítani az egymáshoz csatlakozó üvegdarabok között. Az összekötő alkatrészek típusai közé tartoznak az üvegcsövek, a T-csatlakozók, az Y-csatlakozók és az üvegadapterek. A szivárgásmentes csatlakozáshoz köszörült üvegkötést használnak (esetleg rögzítési módszerrel, például Keck kapcsokkal megerősítve). Az üvegáruk csatlakoztatásának másik módja a tömlővég és a rugalmas cső. A folyadék áramlását szelektíven lehet kapcsolni egy szelep segítségével, amely az üvegáruhoz olvasztott elzárócsap. Teljesen üvegből készült szelepek használhatók a folyadékáramlás korlátozására. A folyadékot vagy bármilyen áramló anyagot egy tölcsér segítségével egy keskeny nyílásba lehet vezetni.

Forrás: Wikipedia

Lépj kapcsolatba velünk